A weboldal készítés első lépései

Legfontosabb és legelső kérdés, hogy mit szeretne a megrendelő, „milye van?”.

Weboldal készítés folyamata

Egészen pontosan ezt a kérdést szoktam feltenni, mielőtt elvállalom bárki weboldalának is a megtervezését, majd azt követően az elkészítését. Persze sokan először viccesen válaszolnak, hogy pénzt keresni a weboldalon keresztül.
Nos, mindenkinek ez a célja, de ezt magamtól is kitalálom…

Tehát, mit szeretne?

Talán néhány példán keresztül tudom szemléltetni a teljesség igénye nélkül, hogy pontosan miket is szeretnék megtudni:

  • szeretném, ha megismernék a termékem/szolgáltatásom
  • szeretném, ha a weboldalon ajánlatot tudnának kérni egy űrlapon keresztül
  • szeretném, ha a referenciáim szűrhetőek és megtekinthetőek lennének
  • szeretném, ha bemutatkozhatnék az oldalon keresztül
  • szeretnék állandó jelleggel cikkeket írni
  • szeretném magam managelni a BLOG szekciót
  • szeretném bemutatni a velem való együttműködés lépcsőit stb…

A fentebb írt példák természetesen keveredhetnek, vagy külön is válhatnak, de mindig az egyedi igények alapján valósulnak meg, illetve fontos szempont, hogy mi célravezető.

Ezek alapján én már tudni fogom, hogy kb. hány darab aloldalra lesz szükség és az adott oldalon milyen módon jelenítsem meg a kért tartalmakat, hogy alakítsam ki a szerkezetet. Továbbá megértem az ügyfél koncepcióját és a céljai elérésének érdekében a tapasztalataim alapján támogatni tudom őt egyéb ötletekkel is, amelyekre Ő lehet nem gondol, pedig hatékony lehet.

Milye van?

Ez egyértelmű kérdés, amire egyszerű választ adni. Milye van az ügyfélnek, amit biztosan szeretne felhasználni a projekt során.

Pl.: logó, grafika(forma), színek, betűtípusok, képek, videók, linkek, esetleg SEO szempontok alapján megírt tartalom stb…

A fentebbieket egyeztetve szóban (természetesen írásban is) meg lehet már beszélni az oldal összetételét, de mindenkinek könnyebb, ha vizualizálni tudjuk az adott projektet. Ehhez fontos egy webdesign, ami akár csak a főoldalt, de akár a létrehozandó weboldal összes oldalát tartalmazhatja.

A webdesign, vagyis a látványterv megvalósítása

Az ügyfél igényeit figyelembe véve, azokat egyeztetve a fentebb írtak alapján és szövegesen átbeszélve a tartalmat, készítem el a látványtervet a kért oldal(ak)ról.

Mit tartalmaz a látványterv?

Mindent. A megbeszélt tartalmakra kialakított szekciókat, az elrendezést a szekciókon belül, a képeket, gombokat, űrlapokat stb…

Általában a weboldalon megjelenő szöveget is fel szoktam tüntetni, ha már rendelkezésre áll, viszont ez nem mindig adott a design megalkotásakor még. Ekkor az úgynevezett Lorem Ipsum tartalomkitöltő szöveget szoktam használni.

A Lorem Ipsum egy nemzetközi, még a konkrét szöveges tartalom helyére használt dummy szöveg. Van több oldal is, ahol szavak, bekezdések stb… számára szűrhetően tudok generáltatni Lorem Ipsum szöveget.
Én ezt az oldalt szoktam használni: https://www.lipsum.com

Hány oldalról készül látványterv?

Egy egyoldalas, landing page esetén természetesen csak egy oldalról készítem el, viszont egy összetettebb, menüvel és több aloldallal rendelkező site esetén ez megbeszélés kérdése.

Számomra a főoldal látványterve elég szokott lenni, az alapján már ki tudom alakítani az aloldalakat egységes designnal. Vannak ügyfelek, akiknek ez szintén elegendő, de van olyan is, aki az összes oldalt szeretné látni grafikán.

Persze befolyásolja az is, hogy milyen jellegű oldal készül. Pl.: egy üzleti oldal esetén, ami a vállalkozás és szolgáltatások, vagy termékek bemutatását hivatott bemutatni, könnyen lehet egységes designt kialakítani, viszont egy videós oldal, vagy kreatív tevékenységekkel foglalkozó oldal esetén könnyen előfordulhat, hogy minden aloldala egyedi, maximum a fejléc és lábléc egységes. Ebben az esetben szükséges az összes oldal látványterve.

Jó, de ha a design-t is meg kell csináltatni, akkor csak többe kerül az oldal és nem is biztos, hogy megfelelően el tudom képzelni azt…

Valóban többe kerülhet, de ha alaposan átgondoljuk, igenis a megrendelő hasznára válik egy ilyen jellegű design/látványterv.

Miért jó anyagi szempontból IS a látványterv?

Gondoljunk bele, hogy egy gyakorlatilag képként megjelenő oldalon könnyebb bárminemű módosítást végrehajtani, mint a már elkészített, létező oldalon. Ráadásul biztosan nem fog minden úgy megfelelni, ahogy az első verzióban küldöm, szóval tuti szükség lesz majd módosításra… az a cél, hogy mielőtt a weben elkészül az oldal, előtte legyen kész a megrendelőnek tetsző tervezet. Persze a weben is lehet majd módosítani, de ha közel „tökéletes” a tervezet, akkor ott vagy nem kell, vagy csak minimálisat szükséges korrigálni.

Hogyan segít elképzelni?

Az általam készített látványterveket teljes kijelzőn megnyitva oly módon, hogy kitöltse az egész képernyőt(tehát se oldalt, se alul-felül ne legyen rés), azt a hatást kelti, mintha valóban a weboldalt tekintenék meg egy böngészőből. Lefelé görgetve pedig ez a hatás csak fokozódik, így lényegesen könnyebb elképzelni.

2 dokumentumot küldök PDF formátumban(kérés esetén képként is rendelkezésre tudom bocsátani, mint JPG, vagy PNG formátum), amelyeket megnyitva lesz megtekinthető az elkészült design. A 2 különböző dokumentum közül az egyik maga a látványterv, a másik pedig a látványterv megjegyzésekkel kiegészítve. Pl.: ez itt egy slider, amit ezekkel a gombokkal tudsz majd mozgatni; ez itt az egeret fölé húzva formát és színt változtat stb…

Természetesen a kész design szemléltetésére ezen felül több lehetőség is van, viszont ezeket egyeztetni szükséges.

Tehát a weboldal készítés elengedhetetlen része az előzetes tervezés

Ha egy weboldalnak kész látványterv és konkrétumok hiányában állunk neki, az ügyfél és a vállalkozó elképzelései igazán nehezen fognak találkozni, ami a teljesítési határidőt és a munkadíjat is igencsak elnyújtja, nem beszélve arról, hogy az egész együttműködésre már az elején egy negatív bélyeg kerül.

Most már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a webdesign nem egy jó plusz, hanem egy fontos, szükséges része az együttműködésnek!

Keress bizalommal, ha weboldalra van szükséged, vagy ha meglévő weboldaladat szeretnéd modernizálni, gyorsítani, az esetlegesen felmerülő hibákat kijavítani.

További bejegyzések

pexels serpstat 572056
webtervek.com fabookvagyweboldal
Google Adsense és Webtervek logó