Egy postaláda a hírlevelek számára

Hírlevél, mint marketing eszköz?

Régi, de HATÉKONY marketing lehetőség!

A hírlevél egy már régóta működő, de el nem avult, folyamatosan fejlődő és többnyire olcsón üzemeltethető szolgáltatás, amellyel elsősorban a szolgáltatásunk/termékünk után érdeklődök e-mail címét kaparinthatjuk meg. Persze ez attól az űrlaptól függ, amelyen az olvasót átnavigáljuk, így az e-mailen kívül telefonszámot, nevet, bármit elkérhetünk, amit szeretnénk. Az a jó benne, hogy mindenki eldöntheti, hogy érdekli-e, vagy sem. Nagy eséllyel csak olyan jelzi érdeklődését, aki ténylegesen érdekelt a témában, így jól irányzottak a kiküldött levelek, emiatt is egy nagyon jól működő marketing eszköz.

Quid pro quo – Valamit valamiért

Jól bevált szokás, hogy az e-mailért cserébe valamilyen szakmai betekintőt, vagy hasznos tartalmat kap az érdeklődő a szolgáltatásunkkal/termékünkkel kapcsolatban, így könnyebb rávenni az űrlap kitöltésére. Bizonyos kampányok keretein belül, akár landing oldalt is érdemes létrehozni(ez sokban segít mérni a feliratkozás és az oldalra látogatások arányait, amiből később levonható a konzekvenciai), ahol az olvasó koncentráltabban kapja az infót a szolgáltatásról/termékről és itt felhívni a figyelmét az ingyenes anyagra, akár a kedvezményre, amely a hírlevélre feliratkozás után automatikusan megérkezik a levelezőrendszerébe. Ezek a módszerek mind egy eszmére épülnek, a „quid pro quo” latin kifejezéssel élve, ami valamit valamiért jelent, így határt csak a kreativitás szabhat, ugyanis a figyelem megragadása számtalan módszerrel és eszközzel lehetséges.

Persze fontosak színek, betűtípusok, karakterek, animációk, magyarán az összkép, amely szintén megragadja a figyelmet. Azonban túlzásokba sem szabad esni, ugyanis egy túlcsicsázott hírlevél feliratkozásra ösztönzés könnyen az ellenkező hatást válthatja ki az olvasókból.

Egy postaláda a hírlevelek számára

Sok a SPAM!

A SPAM a fogadó által tömegesen kapott, kéretlen, elektronikus levelek halmaza.

Nehéz olyan felhívást/figyelemfelkeltést gyártani a szolgáltatásodról, amellyel arra ösztönzöd az olvasót, hogy bátran adja meg legalább a mail címét (ugye anélkül ez nem működik) a későbbi, általad kiküldött, hasznos infókért cserébe és persze a feliratkozáskor járó ajándékért, vagy kedvezményért cserébe. MINDENKI ezt ígéri, így a közönség sokkal inkább válogat, hogy kinek adja meg az áhított elérhetőséget. Azonban az elérhetőség birtokában lenni nem elég! A folyamatosan kiküldött leveleknek sem a tartalma, se az intenzitása nem mindegy…könnyen átmehetnek a leveleid a SPAM kategóriába, ha ezekre nem figyelsz. Sőt a nem megfelelő levelek után könnyen megunhatja az olvasó és egy laza kattintással leiratkozhat a listánkról, amely megtörténte után jó eséllyel hosszú időre -ha nem örökre- búcsút vehetünk tőle.

Milyen egy jól managelt hírlevél?

Az előbbiekből kiderül, hogy rendkívül átgondoltnak kell lennie, különben vagy fel sem iratkoznak, vagy SPAM-et gyártasz és nagy eséllyel el sem jut egy idő után a fogadóhoz, hiába küldöd ki. Pontosítok, eljut, csak nem lesz megnyitva. Nekem is rengeteg SPAM-em van a levelezőmben. Ahonnan tömegesen kapom és nem nyitom meg, egy idő után automatikusan SPAM-nek nyilvánítja a rendszer és külön gyűjti. Persze úgy lenne etikus, hogy leiratkoznék, ha nem érdekel, mert így csak a másik statisztikáját ferdítem, de őszintén, ki foglalkozik ezzel és kinek van erre ideje/energiája?

Jól kell időzítened, hogy milyen időtávban küldöd ki. Ne legyél se túl sok, se túl kevés. Ha ezt jól eltalálod, akkor kialakul egy közösség, aki folyamatosan várja a tartalmad és növekszik.

Ha megvan a megfelelő időzítés, akkor legyél konzekvens. Ne maradjon el egyszer sem, mert lehet az ügyfeled már csak egy megerősítésre/kedvezményre/infóra vár, hogy konverzió bekövetkezhessen. Nem tudhatod!

Releváns tartalommal rendelkezzen és mindez hiteles lehessen a Te tolladból. Érvelj jól magad mellett, a terméked/szolgáltatásod mellett!

A tartalom mellett a design is nagyot nyom a latba. A levelek elrendezése, színe, betűtípusa stb. passzoljon az arculatodhoz, hogy akár a feladó figyelmen kívül hagyása esetén is tudják, hogy Tőled van a mail.

Rengeteg szempontnak kell megfelelni, de talán a legfontosabbakat sikerült felsorolnom.

Miért lesz jó marketing, ha sokan kérik a hírlevelemet?

Összegzésként tekintsük át, hogy mik azok az előnyök, amelyek birtokába juthatsz, ha jól managelt, megfelelően működő hírleveleket küldesz ki.

  • jellemzően potom pénzből tudod intézni a hírlevél marketinget, de általában bizonyos feliratkozóig, akár ingyenes is lehet
  • jól irányzott, mert csak az kapja, aki saját akaratából iratkozott fel, tehát érdekli is amit kap
  • könnyen mérhető a feliratkozástól a megnyitásig minden
  • bármilyen tartalommal feltöltheted (kép, videó, szöveg stb…)
  • a feliratkozásra ösztönzést elég egyszer jól megcsinálni, utána már csak a kiküldött tartalommal lesz dolgod (persze ez elég sok mindentől függ, de ha ügyesen csinálod, időt is spórolhatsz vele)
  • automatizáltan működik

Biztosan számos előnye van még, de a legfőbbeket igyekezetem összeírni.

Írjátok meg, hogy milyen hírleveleket kaptok, olvassátok-e rendszeresen és mi az, ami titeket motivál egy feliratkozásra. A következő cikkek valamelyikében összesítem és kifejtem a tapasztalatokat.

Amennyiben hírlevélre lenne szükséged, vagy csak egy landing oldalra, bármire is a hírlevelezést tekintve, a kapcsolat menüpont alatt fellelhető vagyok, vagy a fejlécben megadott elérhetőségeim bármelyikén.

További cikkeim:👇