Google analitika betekintés

A Google nagyszerű eszközöket kínál fel teljesen ingyen. Persze nem azért írom ezt, hogy  áldjuk érte, hanem hogy használjuk. Gondolok itt a Google e-mail levelezőre, másnéven Gmailként ismert, vagy a Drive felhő tárhely szolgáltatásra és még sorolhatnám, de ez a cikk az analitikáról fog szólni.

google analitikaGoogle analitika jelentősége

A weboldal analitika igencsak fontos, mégpedig weboldalunk ismertségének és a bevételünk növelésének a céljából, a hirdetések megfelelő levezénylése miatt és lényegében annak érdekében, hogy a weben haszonnal lehessünk jelen. Számos segítő adat szűrhető le általa, amellyel a weboldalunkat áttervezhetjük, módosíthatjuk a jobb konverziók végett. Nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal figyeljük a Google Analytics felületet, és az sem mindegy, hogy annak mely menüpontjait pásztázzuk.

Visszacsatolást kaphatunk a látogatók számáról, a használt eszközökről (mobil, desktop stb…), az oldalunkon eltöltött időről, a látogatott oldalakról és még sok másról. Webshop esetén mérni tudjuk, hogy a látogató eljutott-e a kosárig, elhagyta-e azt, vagy eljutott pénztárig és megtörtént a vásárlás, de még sorolhatnám. Mindezekből levonva a konklúziót sokkal hatékonyabban alakíthatjuk a marketing stratégiánkat, az oldalunkat és ezekkel egyenesen arányosan a bevételünket is.

Platform

Azáltal, hogy megtudjuk mely eszközzel, milyen folyamatok futnak le az oldalunkon, rendkívül hatékonyan tudjuk megcélozni a közönséget. Természetesen nem csak százalékosan megosztva kapjuk meg az oldalunkra látogató eszközök típusait, hanem tudunk szűrni az eszköz konkrét márkájára, akár a típusára, vagy épp az operációs rendszerre, de a használt böngészőre is.

Ezekből az adatokból számos-számos következtést levonva rendkívül pontosan célzott reklámokat/hirdetéseket indíthatunk.

Forrás

Egy weboldalra számos módon rátalálhat a látogató. A teljesség igénye nélkül néhány lehetőség: Facebook, Instagram, Google kereső, vagy bármilyen hivatkozásról, esetleg direkt úton.

Ezeket meghatározva kiderül, hogy mely csatornákra érdemes költeni, így minimalizálhatjuk  a felesleges marketing költségeket és maximalizálhatjuk a megfelelő irányt.

A keresés célja

Könnyedén megállapíthatod, hogy mi célból kerül a felhasználó az oldaladra. Ebből könnyedén tudsz tervezni, hogy a jövőben milyen témára érdemes hangsúlyt fektetni.

Demográfia

Fontos, hiszen a hirdetések célzása pontosítható azáltal, hogy tudod melyik régiókban érdeklődnek a tartalmaid iránt. Amely területeken pedig kevesebb az érdeklődés, oda a megfelelő csalit elhelyezve növelheted a kattintások számát.

Landing oldal

Könnyedén megállapíthatod, hogy melyik oldalra érkeznek általában a látogatók, így arra különös figyelmet szentelve tökéletesítheted a rajta lévő tartalmakat.

Oldal elhagyása

Kiemelten fontos része az oldaladnak, amelyről a leggyakrabban hagyják el. Érdemes az ilyen oldalakat újra gondolni, hogy vajon mi okozhatja a jelenséget.

Például.: röviden, vagy épp túl hosszan boncolgatott téma, nem megfelelő elrendezés, lassúság stb…

CTA

Azaz „call to action”, magyarul akció gomb. Lényege, hogy interakcióra késztesse a látogatót, azonban egy dizájnos, nagy, ugráló gomb közel nem elég ehhez.

Fontos, hogy összhangban legyen a szöveggel, megfelelő ponton legyen elhelyezve, egyértelműen tudassa, hogy a kattintás után hova juthat általa az olvasó és még számos érdemi pontja van egy jól működő CTA-nak. Persze többet is elhelyezhetsz és külön-külön mérheted mindegyiket, de legyenek indokoltak és átgondoltak

Nagyvonalakban

Az analitika szinte a végtelenségig boncolgatható, de nagyvonalakban felvázoltam a legfontosabb tulajdonságait. Mindig lehet mélyebbre és mélyebbre menni, ezért első körben itt be is fejezném az ismertetést.

Számos oldal, amibe betekintést nyertem, vagy „megkaptam”, mint karban tartandó site, nem rendelkezik nem hogy Google analitikával, de se Facebook Pixellel, se Cloudflarel, se semmivel, amiből bármilyen következtetést le lehetne vonni.

Összegzés

Fentebb részleteztem az analitika, konkrétan a Google analitika jelentőségét, pontosabban a annak egy apró részét. Röviden: fontos, előre visz, ingyen van, és igen, kell vele foglalkozni, mert elsőre elég bonyolultnak tűnhet, de hasznukra válik.

Akinek eddig nem volt, keressen bizalommal mind a bekötés része miatt, mind pedig az elemzések megértése végett!

Kattints IDE , hogy kapcsoltba léphess velem és elkezdhessük az együttműködésünk.

A cikk megírásához forrásként használtam: https://webshark.hu/hirek/google-analytics-hasznalata/

További bejegyzések

pexels serpstat 572056
webtervek.com fabookvagyweboldal
Google Adsense és Webtervek logó