Ma egy weboldal már alap

Biztosan sokan vannak, aki a címben említett állítással nem értenek egyet, mert azt gondolják, hogy egy Facebook és egy Instagram oldal bőven elég, ott állandó jelleggel elérik a célközönséget és felesleges kiadni a pénzt plusz egy felületre.

Facebook vagy Weboldal?

Ha feltétlenül választani kellene, akkor inkább a weboldalt mondanám, de a legjobb lépés az, ha mindkettővel rendelkezel.

Nézzük meg, hogy melyik felületnek mik a sajátosságai.

facebook vagy weboldal

George Morina fotója a Pexels oldaláról

Facebook

Nincs a saját tulajdonodban

Ebből az következik, hogy erősen korlátozottak a lehetőségeid. Egy rossz szóhasználat, nem tetsző kifejezés és már tilthatják is a posztodat, vagy akár az egész oldalt.

Kötött a design

Az előző pontból következik, hogy nem szabhatod a saját, vagy vállalkozásod képére. Egy „sablon”. Mindenkinél egyforma.

Az információ átadására csak korlátozottan képes

Ezt legfőképp arra értem, hogy egy poszt megírása, majd publikálása után, elindul az irományunk a süllyesztőbe. Magyarán minden posztnak van egy „élettartama”. Amit megírsz, az olvasók csak akkor látják, ha a hírfolyamba felhozza nekik a felület, vagy ha direktbe rád keresnek.

Ha valaki vissza szeretné keresni, akkor a profilunkon visszafelé, szorgalmasan görgetve teheti ezt meg, persze amennyiben emlékszik, hogy ki is posztolta azt.

Nincsenek előzmények

Nem tudod, hogy kinek az oldalán, kinek a bejegyzésein görgettél át. Persze ha a keresőbe írsz be egy konkrét oldalt, személyt, vagy bármit, az ide-óráig még visszakereshető, de amit a főoldalon láttál, sehova nem rögzül. Erre egyedüli megoldás, hogy lemented a posztod és ha eszedbe jut, onnan vissza tudod halászni.

Viszont gyorsan adható át általa az infó

Ezt talán egy egyszerű példával tudom leginkább szemléltetni.

Van egy kávézód a példa kedvéért, ahol már nem csak kávét tudsz venni, de új szolgáltatás gyanánt meg is reggelizhetsz.

Ezt az új szolgáltatást kiírod a Face-re és sokakat elérhetsz. Ugyanakkor bővebb információt átadni nem igazán tudsz, hiszen a legtöbben csak görgetnek és görgetnek, 1-1 szavakat olvasnak ki a posztokból. Rakhatsz fel képet is az étlappal, de nem valószínű, hogy alaposan áttanulmányozza azt bárki is. Tehet gyors információ átadásra tökéletes, de abba mélyen belemenni nem igazán.

A legfontosabb – Mivel foglalkozol?

Van egy Facebook oldal, ami olyan szolgáltatást nyújt, ami számodra szimpatikus és éppen szükséges is. Felmész az oldalra, megnézed a posztokat, de ha nincs weboldal, semmi konkrétum nem derül ki. Nincs árlista, a nyitvatartási vagy aktuális, vagy nem, nem tudsz e-mailt írni, hogy ajánlatot kérhess stb…

Weboldal (Blog)

Saját tulajdonodban van

Ezáltal nem fordulhat elő, hogy megszűnik létezni, kivonul az országból, bármi Tőled független gond adódik. Ehhez annyi szükséges, hogy megbízható szervert bérelj és megfelelően tartsd karban az oldalt, vagy bízz meg valakit, aki üzemelteti.

Személyre szabott

A Facebookkal ellentétben nem egységes az összes oldal megjelenése. Egy igényes, a képedre formált, gyors weboldal egyenlő a hitelességgel.

Itt ki is térnék, hogy nem a sablon oldalakra gondolok. Azokra az oldalakra célzok, amelyek a felhasználói élményt, a funkciót, a könnyű és informatív használhatóságot figyelembe véve épülnek meg.

Ha ilyen oldal tulajdonosa vagy, sokkal komolyabban vesznek, hiszen az oldalad presztízs kérdés is. Ha igényes vagy, igényes a céged, akkor szerintem eléggé derogáló egy sablon, no name ‘nóném‘ weboldal, amit a szomszéd 13 éves fia épített. Természetesen nincs semmi gondom ezekkel, hiszen az ilyen oldalaknak is megvan a létjogosultságuk, de nem az üzleti életben, ahol a hitelesség, ezáltal az ügyfél megragadása a tét.

Nincs lehetetlen

Bármilyen funkció, igény, amit el tudsz képzelni megoldható. Persze mindennek megvan a maga ára, de aki szeretne egy automata, ügyfélszerző weboldalt, amit csak időnként karban kell tartani, esetleg a blog oldalra cikkeket írni, Ő hosszabb távon gondolkozik és tudja, hogy megéri.

Mást szólít meg

A Facebook inkább a felületesebb, de gyorsabb információ átadására jó. Aki átjön a webre, hogy információt gyűjtsön, Ő már a szakértő réteg. Valóban érdeklődik, szeretne konkrétumokat és ajánlatot kérni, vagy vásárolni.

Tiéd a kontroll

A Facebook a saját algoritmusa alapján működik, ami ellen nem sokat tudsz tenni, esetleg fizetni a hirdetésekért.

A weboldalad elérése viszont 100%-ban rajtad áll. A jól megírt szöveg, a megfelelő elrendezés, az igényesen optimalizált és feltöltött képek, egyszóval ha jó a SEO, akkor hozza a gyümölcsöt. Ezenfelül a rendszeres posztolás, az ingyenes, vagy akár fizetős tartalmak is vonzzák a látogatókat, későbbi ügyfeleket/vásárlókat.

Minden mérhető

Persze a Facebook is sok analitikai lehetőséget biztosít, de az oldalon a Google helyezéstől, az adott aloldalakon eltöltött időig, szinte minden mérhető.

Összegzés

Mindkettő fontos, de a weboldal a nyerő

Tehát, a facebook, vagy weboldal párbaj nyertese a weboldal, de ahogy a cikkből is egyértelműen kiderül, az a legjobb, ha mindkettő rendelkezésre áll.

Amennyiben úgy érzed, hogy szükséged van Neked is korrekt, gyors, megbízható oldalra, amivel ténylegesen potenciálos csoportokat érhetsz el, kérj ajánlatot!
A kapcsolat fül alatt találod az elérhetőségeim, vagy bal fenn a fejlécben.

A cikk írásakor használt források:

További bejegyzések

pexels serpstat 572056
webtervek.com fabookvagyweboldal
Google Adsense és Webtervek logó